Stell og rengjøring av tepper – Tips og triks fra den profesjonelle

Små tips har en stor effekt

Du har gjort et smart valg! Tepper skaper en koselig atmosfære og er veldig lett å rengjøre. Fra et teknisk perspektiv, har vi de viktigste rengjøring og vedlikehold tips sammen for deg, så du har mange år med glede fra det nye teppet.

Regelmessig støvsuging fjerner bundet støv, slik at du, ved anskaffelse av et teppe, vil redusere støvnivået i dine rom og skape et sunnere bomiljø. Vitenskapelige studier har vist at støvinnholdet i rom kan være opp til 50% mindre med teppebelagte gulv, enn i rom uten teppe. Derfor er det absolutt verd å tenke på å anskaffe et gulvteppe i rommet du oppholder deg mest.

 

Regelmessig rengjøring og vedlikehold

Du bør bruke støvsuger jevnlig, helst fra første dag teppet blir tatt i bruk. Og deretter, minst en gang i uken. Best egnet her er oppreiste støvsugere. Disse suger opp og fjerner løst smuss bedre. Løse «hår» er normalt i velurtepper, og forsvinner etter hvert. Slike tepper er populære da de har lang levetid, er meget fine å se på og er lette å holde rene.

Flekker på teppet

korrekt fjerning av flekker er en forutsetning for en lang levetid og et rent utseende av dine tekstiler. Mange flekker er vanligvis veldig enkle å fjerne. For dette formålet benyttes flekkfjerner, gjerne spesielt tilpasset teppe og slike typer tekstiler. Vanlig vaskemiddel bør man holde seg unna, da dette kan forverre problemet. Flekkene bør tas med en gang, bare spray på og press ned med en klut gjentatte ganger.
Benytt alltid kvalitetsprodukter som du kan få anbefalt av forhandleren der du kjøpte teppet.

Flekketabellen viser deg hvordan du kan takle selv de vanskeligste flekker.

 

Våtrengjøring

I likhet med en kåpe eller en dress som du nå og da får grundig rengjort av en spesialist,  bør teppet rengjøres grundig fra tid til annen. Avhengig av dine behov, anbefaler vi dyprengjøring 1 til 2 ganger i året. Ved støvsuging vil bare løst smuss på overflaten bli fjernet, mens under dybden vil det samle seg klebrig skitt og smuss som vil føre til et dårlig inneklima over tid hvis det blir liggende. Vårt anbefalte rengjøringsmiddel sprøytes inn i haugen av teppet med vår ekstraksjonsmaskin og blir sugd opp slik at skitt, flekker og klissete sjamporester skylles vekk under press. Av denne grunn bør du bruke denne metoden med sjamponering der det er mulig. De rengjorte overflatene tørker etter kort tid og er fullstendig hygienisk.

Beskyttelse

For å opprettholde på best mulig måte, bør du se etter eventuell dyprengjøring for akkurat dine møbeltekstiler. 

Hygiene

Moderne tepper er hygienisk. Noen ganger hender det imidlertid at noen illeluktende komponenter faller ned i teppet ditt. Her er RZ Desodor er en pålitelig hjelper. Enten det er hvitløk, råtne egg, fisk, og selv urin fra kjæledyr, vil RZ Desodor ordne opp i dette. Dette er en maskin med sertifisert desinfeksjonsmidler og kan brukes til å heve et stort område mot bakterier og sopp (f.eks hud og fotsopp).

Allergi

I et hus med støv eller kornmidd allergi, som i de fleste tilfeller ikke er midden selv, men deres ekskrementer, vil det være nødvendig med  grunnleggende rengjøring av tepper, møbeltrekk og madrasser med aktuelle spesialmidler og metoder (se tabell)De er rett og slett sprayet for å sikre en langsiktig effekt, slik at allergikere hjemme kan puste fritt igjen. Denne behandlingen bør gjentas etter 3 måneder.

Fjerning av elektrostatiske ladninger

Statisk elektrisitet (mini lyn), er det mest utbredte fenomenet i norske hjem om vinteren på grunn av faktorer som datarom og biler.Ved sprøyting RZ Antistatisk eller CC antistatisk R på tepper, møbeltrekk og bilseter vil statiske utladninger for 3-6 måneder bli eliminert.

Møllbeskyttelse for naturfiber
For å beskytte mot møll og teppe biller, det er en ren urte CC-Motte Naturlig olje for alle tepper, møbeltrekk og madrasser. Teppet så jevnt og tvers spray og gjenta hver 6-12 måneder.