Slik knekker du NCS malingskoden

NCS står for Natural Colour System, og er det eneste fargesystemet som beskriver farger nøyaktig slik vi ser dem.Det er lett og logisk å forstå, og det er enkelt å bruke blant annet ved fargesammensetning. Det finnes uendelig mange farger og alle kan bli identifisert og kodet innenfor NCS systemet.

hvordan NCS fungerer

NCS beskriver färgen på alla ytmaterial. Med numeriska färgkoder, så kallade NCS-beteckningar, som NCS S 1080-Y70R kan vilken ytfärg som helst beskrivas exakt.

Foto: NCS Fargekoder

NCS har definierat 1950 standardfärger vid var tionde steg i färgrymden för att representera hela färgrymden. Varje betecknings färgprov är visuellt identiskt med alla andra färgprov av samma beteckning, oavsett om det är en standardfärg eller en färg emellan de 1950 standardfärgerna.

LOGIKEN BAKOM NCS
På samma sätt som språk har grammatik och som musik har notsystem ger NCS ett namn åt varje färg.

En NCS-beteckning beskriver hur en färg ser ut, inte hur den är tillverkad eller vilka pigment som ingår (eftersom det skiljer sig mellan olika tillverkare). En NCS-beteckning är uppbyggd med tre egenskaper som visuellt beskriver en färg: kulörton och nyans (svarthet och kulörthet).

Ett Exempel: S 1070-Y10R

NCS Beteckningen S 1070-Y10R beskriver en färg som tillhör standardurvalet (S) ligger mellan det gula (Y) och det röda (R) färgspannet med:

10% uppfattad rödhet (resterande 90% går mot gult)
10% uppfattad Svarthet
70% uppfattad Kulörthet
Detta betyder att färgen ser ut som en ganska stark gul färg.