Gulvlegging (del 2)

Det finnes et betydelig utvalg gulvmaterialer, og mange elementer skal tas til etterretning når du skal finne gulvet som vil gjøre seg best i din bolig. Ting du bør overveie er blant annet estetikk, underlag, kostnader, vedlikehold, slitestyrke og renhold og kanskje til og med miljø. Dette er del 2 av en artikkel i to deler med en oversikt over noen av gulvtypene som finnes på markedet. I denne delen tar jeg for meg gulvtypene laminat, vinyl og linoleum.

Laminat
Laminatgulv er en gulvtype for de som har behov for et solid gulv med god holdbarhet, men som ikke ønsker å la det gå utover gulvets utseende. Denne gulvtypen forener tregulvets utseende med en solid, fuktsikret kjerne pluss en særdeles hardfør overflate.


Bilde: Ian-Dennis

Laminatgulv bygges opp av en trefiberkjerne som belegges med et eller flere slitesjikt og dekorbilde, og de beste laminatgulvene har høytrykkslaminat som slitesjikt. Et høytrykkslaminat består av flere lag med spesialforedlede papirer som presses sammen under høyt trykk og varme. Disse lagene blir til en enhet som deretter limes til kjernematerialet. Dekorbildene på et laminatgulv er gjengivelser av naturlige tre- og steinsorter. Som med alt annet så henger pris og kvalitet sammen også når det gjelder laminatgulv. Velger du et laminatgulv av høy kvalitet må du betale ekstra, men du får da et produkt med ekstreme kvaliteter som tåler det meste av hva man kan utsette gulvet for. Laminatgulv egner seg også på flere rom, som på soverommet, barnerommet, i stua eller i entreen. Laminatgulv egner seg derimot ikke til våtrom. Du kan få laminatgulv med innebygget varme, trinnlydsdempende effekt og i tillegg har laminatgulv klikksystem som gjør det til en lek å legge.

Vinyl

Vinylgulv har egenskaper som gjør det til et av de mest allsidige gulvtypene, og kan benyttes i alle husets rom. Det er prisgunstig, lett å gjøre rent, behagelig, slitesterkt og motstandsdyktig mot vann. I tillegg til at det fås på store ruller er vinylgulv nå også tilgjengelig som fliser, staver, klikksystem og som praktiske bokser. Om du er nevenyttig kan du fint kan legge vinyl selv, hvis du ikke ønsker en fagmann til å utføre jobben, noe som kan være lurt hvis det er snakk om å montere i våtrom.


Bilde: GLM

Våtromsvinyl er nemlig en spesiell type vinyl, tykkere og tettere, og denne fås kun som banevare på ulike bredder. Når det gjelder design er det mye å velge i, og materialet oppfyller det viktigste kriteriet for våtrom, total fuktsikkerhet. Våtromsvinyl monteres horisontalt og sveises sammen, så det ikke oppstår noen skjøter der det kan trenge inn fukt. En meget god løsning for deg som ønsker et rimelig bad som legges fort.

Linoleum

I fremstillingen av den kraftige gulvtypen linoleum har grunnprinsippene vært de samme i 150 år. Fremdeles brukes de samme råmaterialene: linolje, harpiks, tremel, kalkstein, jute og miljøvennlige pigmenter. Gulvet er 97 prosent miljøvennlig og består av 71 prosent fornybare råvarer. Linoleum kommer i et utall av farger og forskjellige utførelser og kan tilpasses de fleste behov, om det er snakk om en idrettshall, en fabrikk eller et barneværelse. Du kan legge linoleum selv, men ikke alle varianter egner seg for nybegynnere.

Ved skjøting og tilpasning av linoleum på rull kan det være nødvendig med spesialverktøy og utstyr for håndtering av skjøter og tilpasning, og varmebehandling for å øke smidigheten kan også by på utfordringer. Det er også veldig viktig at underlaget er helt jevnt, det anbefales å legge et nytt undergulv eller bruk av selvutjevnende flytsparkel. Men det finnes også linoleumsprodukter kan legges på samme måte som andre gulvbelegg. Her er utjevnende underlag som for eksempel kork, fiberplater og topplaget med selve linoleumen montert på samme måte som parkett, og leggingen blir derfor like enkel. Linoleum kommer også i paneler som klikkes sammen på samme måte som parkett, og en annen variant er fliser. Til rengjøring anbefales støvsuging eller tørrmopp.

 

Kilder:  Norsk Treteknisk InstituttGulvspesialistenXL ByggIFIDinSide

 

Artikkelforfatter: Cecilie Wormdahl