Gulvlegging (del 1)

Det finnes et betydelig utvalg gulvmaterialer, og mange elementer skal tas til etterretning når du skal finne gulvet som vil gjøre seg best i din bolig. Ting du bør overveie er blant annet estetikk, underlag, kostnader, vedlikehold, slitestyrke og renhold og kanskje til og med miljø. Dette er del 1 av en artikkel i to deler med en oversikt over noen av gulvtypene som finnes på markedet. I denne delen tar jeg for meg gulvtypene heltre og parkett.

 

Heltre

Det å ta naturen med seg inn i hjemmet er mer enn bare en trend innen interiør og dekor. Bruk av naturmaterialer har alltid vært en stor del av innredningskulturen i Norge. Det sies at å velge heltre er å velge kvalitet, men i en skog av treslag, hvilket bør du velge? Furu og eik brukes oftest i Norge i dag. Ask, lønn, bøk, bjørk og gran benyttes også en del, mens gulvleverandørene videre melder om at tropiske tresorter samt valnøtt og kirsebær kan være på vei ut. Når du skal velge treslag så gjelder tre ting: hva du trenger, hvilket rom som skal ha nytt gulv og hvor mye penger du er villig til å bruke. Det er derimot to ting du kan se bort ifra når det gjelder å gå til anskaffelse av et skikkelig heltregulv: materialtretthet og trendbølger. Med forskjellige treslag kommer forskjellige egenskaper, men de har én ting til felles, og det er hvordan de kan forbedre sin levedyktighet med overflatebehandling. Der lakk og maling beskytter mest og krever minst vedlikehold, vil ikke oljebehandling beskytte like bra men gi en varmere overflate og mer spill i treverket. Det er nå mest vanlig å behandle tregulvene med olje, siden det har kommet mange nye oljeprodukter på markedet de siste årene og det dermed er mulig oppnå et bredt spekter av fargesjatteringer, uavhengig av treslag.


Video: Matt Molloy 1236 bilder i 3 dager


Parkett

Mange velger parkett når de fornyer i dag. Parkettgulv er en slitesterk, komfortabel gulvtype som har blitt brukt i Norge i over 50 år. Parkett lages av tre, og limes sammen i 3 deler: toppsjikt, midtsjikt og underlag. Stadig flere produsenter kan tilby parkett med klikk-system som erstatter liming. Før du begynner å montere parkett er det viktig med et rett undergulv, riktig underlag og riktig avstand til vegg (mimimum 10 mm). Skal gulvet legges på betong bruker man et underlag med fuktsperre, mens man kan velge parkettunderlag eller ullpapp hvis gulvet skal monteres på spon eller annet tregulv. Riktig montering er avgjørende for å få et godt resultat. Les mer om montering av parkettgulv HER.

I del 2 av artikkelen vil jeg ta for meg gulvtypene laminat, vinyl og linoleum.

Kilder:  Norsk Treteknisk InstituttGulvspesialistenXL ByggIFIDinSide

 

Artikkelforfatter: Cecilie Wormdahl